Леки нива на радиоактивност са регистрирани край Червен бряг, където прокуратурата разследва незаконно сметище за опасни отпадъци. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, цитиран от bTV.

Днес той направи проверка на място и уточни, че боклукът е от акумулаторни батерии.

"Данните са, че това е оловен сепаратор - вещество, което остава след обработката на акумулаторните батерии, което не подлежи на допълнителна употреба и трябва да се съхранява при специални условия. Затова е много скъпо, т.е., ако го изнесеш в Германия, ще трябва да платиш два-три милиона евро. По-лесното е да го зариеш, където прецениш", обясни той.

По негови думи са намерени над 120 тона опасни отпадъци.

Обвинител номер едно обясни, че резултатите са според предварителни становища на Регионалната здравна инспекция и са назначени експертизи.

По думи на Гешев подобни ями с отпадъци са намерени на две места край Плевен и на едно край София при "Кремиковци". Той заяви, че вече е установено откъде идват опасните отпадъци. Те били на фирма, свързана с братята Пламен и Атанас Бобкови, които се разследват за незаконен внос и износ боклуци. Гешев посочи, че са намерени товарителници.

Опасните отпадъци край Червен бряг били внос от Румъния и Словакия

Опасните отпадъци край Червен бряг били внос от Румъния и Словакия

Боклукът е бил загробен преди 4-5 години

"Тровят нашите деца, за да спестят няколко милиона евро, това е престъпление срещу бъдещето на България. Ако това го правят белите бизнесмени, представям си какво ще правят черните", коментира той.

По негови думи наблизо има река и е имало риск от екокататсрофа.

Гешев обясни, че работещите на мястото били със специални облекла, защото въздухът е рисков.

Запитан дали това не е пиар акция, защото нерегламентираното сметище е било открито в края на май, а все още не е разчистено, главният прокурор поясни, че това са възможностите на държавното обвинение.

Прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски, г-н Борисов. Имаме еднакви стандарти към еднакви случаи, заяви той.

Над 120 тона достигна откритото количество незаконно загробен боклук край Червен бряг

Над 120 тона достигна откритото количество незаконно загробен боклук край Червен бряг

1/3 от общото количество заровен отпадък е собственот на братя Бобокови

Припомняме, преди дни беше установено, че част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити на 1 юли край Червен бряг, са внесени от Словакия и Румъния.

На 5 май тази година, беше съобщено за осуетяване на вноса на италиански боклук в Червен бряг.

Братята Бобокови бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков заради аферата с "италианския боклук".

За сагата с италианския боклук, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България.