Пресякоха вноса на италиански боклук в Червен бряг, съобщават от ОДМВР-Монтана. 

В районното управление е получен сигнал, че полски ТИР "Скания" с ремарке, с полски регистрации, е преминал границите на страната на Дунав мост-2 с намерение да разтовари отпадъци на територията на гр. Червен бряг, обл. Плевен, с изпращач на товара италианска фирма.

При извършена проверка е установено, че тежкотоварният автомобил е с неизрядни съпроводителни документи - фирмата получател в гр. Червен бряг не притежава разрешителен документ, издаден по реда на Закона за управление на отпадъците.

Вписаната дейност по сепариране вече била извършена и отпадъците не може да бъдат сепарирани допълнително в България, а за дейностите с отпадъка не е уведомена надлежно РИОСВ Плевен.

Вече връщаме италиански боклук

Вече връщаме италиански боклук

Младен Маринов увери, че МВР работи срещу нелегалния трафик на отпадъци

Припомняме, за отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Премиерът даде задачата на трима министри

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас. По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Вече в новата година започнаха да се откриват вече складирани отпадъци, включително и внос от Италия, както и на двете пристанища - Варна и Бургас - бяха спрени контейнери с вносен боклук. По тези случаи се води разследване, а по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев то бе взето и на специален надзор от Апелативната прокуратура.