МВР работи срещу нелегалния трафик на отпадъци. Това стана ясно по време на парламентарния контрол от отговор на силовия министър Младен Маринов.

Депутатът от БСП Васил Антонов попита за намерен италиански боклук в Плевен. Сътрудничим си с италианските служби. Министърът очаква позитивни резултати. Два пъти е извършена проверка на информация за нелегален боклук в Плевен. Образувано е досъдебно производство, каза той. Направен е оглед на площадката, взети са материали. Балираните отпадъци са снимани. Повече информация Младен Маринов не можа да каже, защото няма разрешение от наблюдаващия прокурор.

Васил Антонов обясни, че площадката, на която са намерени отпадъците, няма собственик. Ясно е, че предстои тежка работа, смята червеният депутат. Хората очаквали резултати. По мнението на депутата МОСВ не си е свършило работата.

МВР на Италия поема незаконния внос на боклук в България

МВР на Италия поема незаконния внос на боклук в България

Трябва да изкореним всеки стрък на нелегалност, категоричен Конте

От отговора на министъра стана ясно, че вече сме върнали контейнери с италиански боклук.

Припомняме, за отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Още 102 контейнера с италиански боклук на пристанището във Варна

Още 102 контейнера с италиански боклук на пристанището във Варна

Отпадъците били открити при разследването на първата пратка

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас. По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Вече в новата година започнаха да се откриват вече складирани отпадъци, включително и внос от Италия, както и на двете пристанища - Варна и Бургас - бяха спрени контейнери с вносен боклук. По тези случаи се води разследване, а по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев то бе взето и на специален надзор от Апелативната прокуратура.

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Премиерът даде задачата на трима министри