За голямо незаконно сметище за италиански боклук в центъра на индустриалната зона в Плевен съобщава читател на news.bg.

Според сигнала на сметището, освен замърсен балиран полиетилен, има и медицински отпадъци, а също и такива с код UN 3077 - опаснo за околната среда.

В подкрепа на твърдението си читателят ни изпраща и снимков материал, както и координати на образуваното бунище.

От news.bg потърсихме повече информация по случая от РИОСВ - Плевен.

Очаквайте подробности!

От МОСВ уверяват, че не преговарят с Италия за внос на боклук

От МОСВ уверяват, че не преговарят с Италия за внос на боклук

Няма подадени заявления за внос на отпадъци от Рим

Припомняме, за отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори преди седмица, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.