МВР Италия поема нелегалния внос на боклук от страната в България. Това стана ясно на среща в Министерски съвет между италианския министър-председател Джузепе Конте и българския премиер Бойко Борисов.

Новината съобщи премиерът Конте, който е на посещение в България по специалната покана на Борисов по повод 140 години от дипломатическите отношения между двете страни.

Двамата премиери се разходиха из Министерския съвет и си размениха подаръци, а след това дадоха пресконференция за български и италиански медии.

Темата с вносния боклук от Италия е била част от разговора между двамата.

Още 102 контейнера с италиански боклук на пристанището във Варна

Още 102 контейнера с италиански боклук на пристанището във Варна

Отпадъците били открити при разследването на първата пратка

"МВР министърът на Италия поема аферата, за да бъдат прекъснати всички нелегални превози на отпадъци", каза Конте.

По думите му информацията, която излиза, е тревожна, но още повече обединява двете страни в борбата с незаконния превоз и ще се направи опит той да бъде спрян.

Българският премиер Борисов потвърди, че е запознал Конте с проблема и е настоял да се затегне контролът върху свободното движение на стоки.

Трябва да бъде изкоренен всеки стрък на нелегалност, подчерта италианският премиер.

 Ревизоро изпрати кметовете да търсят незаконни отпадъци

Ревизоро изпрати кметовете да търсят незаконни отпадъци

Писмото е насочено към местните власти

Според Борисов може много бързо да се намери кои са фирмите, които внасят незаконните отпадъци. "Ние ще ги смажем", категоричен бе той.

Иначе двамата премиери са обсъдили теми от различен характер. Италия ни дава пълна подкрепа за Еврозоната и Шенген и се обяви за обща борба с нелегалната миграция.

Конте посочи, че България има най-решителната роля за разширяване на Европейския съюз чрез Западните Балкани и Италия ни оказва пълна подкрепа.

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Борисов поиска мораториум на вноса на боклук

Премиерът даде задачата на трима министри

Двете страни ще работят заедно в сферата на зелената енергия, търговските отношения, енергийното развитие и строеж на хъбовете.

Борисов добави, че в сферата на енергетиката се работи с италиански газопроводи, в отбраната - с италианска техника.

Близо 5 млрд. евро е стокооборотът между двете страни - винарски, текстилен, каза още Борисов.

Министър-председателят ни показа на премиера на Италия един от символите на столицата ни - базиликата "Св. София". Тя е издигната в сърцето на източния некропол на Сердика в периода края на V - началото на VІ в. и е построена върху останките на няколко по-ранни църкви, като всяка следваща е по-голяма от предишната. Храмът носи името на Светата Божия Премъдрост - едно от проявленията на Божия син. А през XIV в. настоящата столица на страната ни приема също името на базиликата.

В Италия хванаха 815 т боклуци за България

В Италия хванаха 815 т боклуци за България

Карабинерите в Милано са открили 582 бали отпадъци

Припомняме, за отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук. 

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас. По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Откриха 9000 тона отпадъци, внесени от Италия в депото в Плевен

Откриха 9000 тона отпадъци, внесени от Италия в депото в Плевен

Отпадъците са внасяни в продължение на 1 година

Вече в новата година започнаха да се откриват вече складирани отпадъци, включително и внос от Италия, както и на двете пристанища - Варна и Бургас - бяха спрени контейнери с вносен боклук. По тези случаи се води разследване, а по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев то бе взето и на специален надзор от Апелативната прокуратура