Над 120 тона достигна откритото количество незаконно загробен боклук край Червен бряг и с. Рупци, съобщи прокуратурата. Първоначалният анализ сочи, че това е едва около 1/3 от общото количество заровен отпадък, генериран от дружества, собственост на обвиняемите Атанас и Пламен Бобокови.

При разследване на прокуратурата е открито и трето място с изкопни ями, които са служили за съхранение на неустановено като количество и съдържание незаконен отпадък. Районът се охранява като предстоят действия по установяване на произхода на отпадъците.

Вчера бе установено, че част от отпадъците от акумулаторни батерии открити на 1 юли край Червен бряг, са внесени от Словакия и Румъния.

Опасните отпадъци край Червен бряг били внос от Румъния и Словакия

Опасните отпадъци край Червен бряг били внос от Румъния и Словакия

Боклукът е бил загробен преди 4-5 години

На 1 юли имаше оглед в силажни ями на бивше ТКЗС където бяха открити над 30 тона отпадъци.

Припомняме, че на 5 май тази година, беше съобщено за осуетяване на вноса на италиански боклук в Червен бряг.

News.bg припомня, че Братята Бобокови бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков заради аферата с "италианския боклук".

Припомняме също, че за сагата с италианския боклук, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България.