Радомир иска вода от Перник, за да реши проблема със задълбочаващата се водна криза, предаде БНР.

На днешната сесия на местния общински съвет е взето решение за възстановяване на статута на помпена станция "Крапец", намираща се във водосбора на язовир "Студена", като резервен водоизточник.

Съветниците са възложили на кмета Пламен Алексиев да запознае с взетото решение министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, както и кмета и ОбС в Перник.

Радомир на крачка от водна криза

Радомир на крачка от водна криза

Кметът настоява за възстановяване на аварийното водоподаване от помпена станция "Крапец"

В разгара на водната криза в Перник помпената станция "Крапец" беше запечатана, след като проверка установи нерегламентирано пренасочване на вода към Радомир, което било позволено само в условията на аварийна ситуация.

По думите на кмета на Радомир, станция "Крапец" е резервна за високата зона на град Радомир, село Копаница, ПСОВ "Батановци" и махала Андрейна на град Батановци.

В момента те се захранват от помпена станция "Сиреняците" в село Стефаново. През последния месец обаче, заради сериозното намаляване на водните количества в извора, помпите все по-често изключвали.

При последното си посещение в Перник екоминистърът Емил Димитров заяви: "Трудно ми е да кажа: перничани, от днес имате вода, започвайте да я раздавате другаде. Решение, за да дойде вода в Перник от София, взе Софийският общински съвет. Дали вода от Перник да се дава на други градове трябва да го реши град Перник."

Председателят на общинския съвет в Радомир Светослав Кирилов заяви, че очаква положителен отговор от Перник. Той коментира, че язовир "Студена" е близо до пълния си капацитет и се надява така, както София помогна на Перник, и Перник да прояви съпричастност към проблема в Радомир.

Радомир няма разрешителни да ползва водата на перничани

Радомир няма разрешителни да ползва водата на перничани

От МОСВ уточняват, че Радомир не е подал заявления за водоснабдяване