Задълбочава се проблемът с водата в Радомир, съобщава БНР.

Кметът Пламен Алексиев е на мнение, че за да не се стигне до бедствена ситуация, трябва да се възстанови аварийното водоподаване към града от помпена станция "Крапец".

Припомняме, съоръжението беше запечатано през декември 2019 г. заради водната криза в Перник.

Алексиев вече е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите, в което го алармира за недостига на вода в общината.

Помпена станция "Крапец" е резервна за високата зона на Радомир, село Копаница, ПСОВ "Батановци" и махала "Андрейна" на град Батановци. В момента те се захранват от помпена станция "Сиреняците" в село Стефаново.

До 3 месеца Радомир може да остане без вода

До 3 месеца Радомир може да остане без вода

Кметът се надява да се обърне внимание и на техните проблеми и водопреносна мрежа

През последните три седмици се наблюдава сериозно намаляване на водните количества в извора и все по-чести изключвания на помпите. Предвид наближаващия летен сезон, ако няма резервно водоснабдяване, съществува риск от бедствено положение.

В писмото си кметът на Радомир изтъква, че язовир "Студена" вече се доближава до своя нормален експлоатационен обем, а за Перник е осигурено допълнително водоснабдяване.

Като допълнителен мотив той посочва, че довеждащият водопровод от станция "Крапец" е изграден за резервно водоснабдяване именно на Радомир. Той е стоманени тръби, а липсата на вода в този вид водопроводи за дълго време създава опасност от разрушаването им заради корозия.

В свое писмо от 6 февруари тази година от общината вече настояха екоминистерството да предприеме спешни мерки за авариен ремонт на довеждащия водопровод от помпена станция "Опалово" до Радомир.

Кметът на Радомир не знаел, че трябва да ползва яз. "Студена" само при аварии

Кметът на Радомир не знаел, че трябва да ползва яз. "Студена" само при аварии

Кметът на Перник пък се чуди защо още се насочва вода от язовира към Радомир