Организирана престъпна група за пране на пари е разбита в Пазарджик. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата в Пазарджик.

ОПГ-то се е състояло от трима души, а множество са обявени за издирване. Престъпната дейност се е осъществявала в укриване на данъци. За прикритие са използвали фирма, търгуваща фиктивно с трюфели. За целта са работели по документи повече от 60 души, които всъщност даже не разпознават видовете гъби. Изпраните пари са на стойност 50 млн. лева, от който 12 млн. лева са дължими в ДДС към държавата. 

Над 20 претърсвания и обиски са извършени в цялата страна, а над 50 души са разпитани. Установен е лидерът на групата, 47-годишен мъж, собственик на заложна къща от Пазарджик, с криминални регистрации, но неосъждан.

Той заедно с другите участници в ОПГ-то са контролирали множество фирми от 2020 г. до 2022 г. - т. нар. "липсващи търговци", които се използвали за създаването на фиктивен документооборот.

Към момента са задържани общо 2 лица- И.Л. на 47 години и В.Д. на 55 години с постоянна мярка "задържане под стража". Предстои привличане към наказателна отговорност и на третия участник в организираната престъпна група - А.У.

Предполага се, че първоначалната изчислена щета към държавата е доста по-малка от реалната такава.