След бурята в Бургаско снощи най-тежко беше положението в Поморие. Електроподаването бе спряно за часове, но в малките часове на деня то е възстановено. Сериозни щети има в Бургас, Карнобат, Несебър, Черноморец.

Областният управител на Бургас Мария Нейкова съобщава, че все още има населени места в общините с прекъснато електрозахранване.

В останалите общини положението е по-спокойно, въпреки че има паднали дървета и на изолирани по-малки населени места електричеството е било прекъснато.

Десетина яхти в Поморие са били отнесени от бурята навътре в морето. Съобщено е и за паднал зад борда ветроходец. Организирана е веднага спасителна акция от Спасителния кризисен център-Варна. Катер "Спасител-2", позициониран в Бургас, се е отправил на мястото на инцидента, но хора от друга яхта са извадили бедстващия в морето човек. Той е добре.

Трима рибари от Черноморец, които бурята е засякла в морето, са били известно време застрашени от силните пориви на вятъра, но са били извадени на брега в добро състояние.

Областният на Бургас: Най-тежко е положението в Поморие

Областният на Бургас: Най-тежко е положението в Поморие

Няма пострадали хора

Пътните артерии бяха блокирани от паднали дървета и падналите големи количества дъжд. Кметът на Поморие Иван Алексиев свика кризисния щаб за предприемане на спешни действия за нормализиране на обстановката. И в днешния ден ще продължи почистването на улиците от паднали дървета и клони.

Равносметката от бурята е за нанесени сериозни щети, но без тежко пострадали хора. Жена в к-с "Изгрев" в Бургас е с порезни рани от счупени стъкла.

Имало сигнал за семейство, блокирано на остров Св. Иван, което отишло там на разходка. Вече са в безопасност.

В Областния дежурен център са подадени над 70 сигнала за паднали дървета в Бургас и останалите общини, както и информация за други по-дребни инциденти.

Падналият от яхта човек е спасен

Падналият от яхта човек е спасен

Катер от Бургас веднага е тръгнал към мястото на инцидента

По информация на bTV аварийните екипи в Бургас разчистват щетите от бурята. Над 130 сигнала са подадени на тел. 112 вчера. "До момента сигналите са над 550, пострадали са 131 автомобила. Повече от 400 дървета са изцяло изкоренени. Най-тежко е положението в няколко детски градини", съобщи кметът на града Димитър Николов, цитиран от медията. По думите му точно преди 10 години на същата дата е имало такава буря.

Според БНР 1000 декара лозови масиви са опустошени. Без ток все още са част от комплекс "Меден рудник" и поморийските села Лъка и Каменар. Няма бедстващи хора. Всички дежурни екипи на Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението работят по отстраняването на паднали дървета, съобщава още БНР, позовавайки се на шефа на РДПБЗН-Бургас комисар Николай Николаев. "В момента на територията на община Бургас има седем екипа, които обслужват произшествия, свързани с паднали дървета върху автомобили. Имаме такъв екип и в Поморие", посочи той.

Работи се по възстановяването на електрозахранването в бургаския комплекс "Меден Рудник" и селата Лъка и Каменар, заяви говорителят на електроразпределителното дружество Петър Костадинов, цитиран от националното радио. "Хубавото е, че град Поморие вчера около 2.00 часа сутринта колегите успяха да го захранят. Работили сме до късните часове. За Лъка и Каменар, в момента чакам информация да ни кажат какво е положението там. В Сарафово успяхме да възстановим захранване. Имаме една част от "Меден рудник", по която днес ще работим. Проблемът е вътрешна мрежа в самия квартал, така, че лесно ще го оправим днеска", каза той.

"Все още е затруднено движението по главните пътища и подходите към Поморие. Има нападали още много клони, листа и части от дървета. В момента се работи на територията най-вече на град Поморие. Там са най-многото щети по инфраструктурата. Има също нападали дървета, изпотрошени коли, огради, улици, канали задръстени", посочи заместник-кметът Кунчо Гайдов, цитиран от БНР.

Над 100 км/ч. е бил вятърът в Бургас

Над 100 км/ч. е бил вятърът в Бургас

По чудо няма пострадали

От EVN информират, че над 30 екипа на Електроразпределение Юг продължават работа за справяне с последствията от влошената метеорологичната обстановка в някои райони на Югоизточна България през изминалото денонощие.

В област Бургас екипите на дружеството са успели през нощта да подадат електрозахранване за най-тежко засегнатите от вчерашната буря населени места - Поморие и кв. "Сарафово" в Бургас. Причината за изключване на електрозахранването за тях е отпадане на подстанция "Хоризонт" на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), от която се захранват Поморие и кв. Сарафово. Това наложило диспечерите в Електроразпределение Юг да извършват превключвания и да подадат захранване към клиентите от други подстанции по временни схеми.

Възможни са смущения в захранването за Поморие и кв. "Сарафово" и преразпределение на товари при завишение на потреблението, за да се предотврати ново цялостно отпадане на захранването за двете населени места.

Продължават възстановителите дейности и за останалите по-малки населени места в област Бургас.

Същевременно екипи на дружеството работят и в други засегнати от обилните дъждове и бурен вятър райони - основно в област Смолян. Днес е възстановено захранването за района на Баните. Към момента без захранване остават населени места в района около Девин.

С оглед на обявения от НИМХ за днес жълт и оранжев предупредителен код за силен вятър, дружеството е в готовност за реакция по места с хора и техника. Представители на Електроразпределение Юг са в непрекъснат контакт с ЕСО, Министерство на енергетикатаи местните власти. В дружеството вече функционира Кризисен щаб за координация на възстановителните дейности по места.

От Министерството на правосъдието пък съобщиха, че лишени от свобода от Затворническото общежитие от открит тип "Житарево" помагат отстраняването на щетите от бурята в Бургас. Областният управител Мария Нейкова и кметът Димитър Николов са поискали съдействие от началника на затвора Янчо Желев тази сутрин. Групата е сформирана своевременно, по преценка на затворническата администрация и след съгласие на 9-има лишени от свобода. При необходимост има готовност за включване в дейностите по разчистване и на лишени от свобода от Затворническото общежитие "Строител".

По информация на БНТ, ако метеорологичната обстановка не се влоши, се очаква обявеното вчера частично бедствено положение в Поморие утре да бъде отменено. От днес пък такова е в сила и в община Бургас. 

Общо четирима души са пострадали след бурята в Бургаско. Две жени са ранени при срутване на таван в хотелски комплекс. Настанени са в поморийската болница. Те са били с ниска сатурация, но към момента не са в тежко състояние. Други двама души са с наранявания в Бургас заради силния вятър и хвърчащи предмети. 16-годишно момче е пострадало на спортна площадка в бургаския комплекс "Изгрев". Било е на батут, когато се е разразила бурята, със счупена ключица е, без други сериозни наранявания.