По решение на кризисния щаб от утре населението на Цар Калоян ще бъде снабдено с ваксини, за да се предотврати разпространението на епидемия. Утре трябва да излязат и резултатите за качеството на питейната вода.
От утре се очаква да спре раздаването на хляб, тъй като двете пекарни в града се подготвят за започване на работа.

На заседание на кризисния щаб в понеделник ще бъде решено кой от близките дни ще бъде обявен за траурен.

Тази вечер 10 семейства ще бъдат настанени във фургоните, изпратени от Министерство на държавната политика при бедствия и аварии, съобщава БНР.

Наводнените къщи в град Цар Калоян са обходени от социални работници на регионална дирекция "Социално подпомагане"- Разград, съобщи директорът на дирекцията Периха Акифова. Съвместно със служители на регионалните дирекции в Кубрат, Исперих и другите близки градове, работниците са обходили 47 улици с наводнени къщи. Инспекцията е констатирала, че 30 къщи са напълно разрушени, а 500 са почти негодни за живеене.

Освен социални работници, които правят оценка на материалните щети и преценяват какво да бъде подпомагането, в Цар Калоян са и психолози. Според тях хората в града масово развиват страхова невроза, нуждаят се от почивка и психологическа подкрепа. Сформирана е група от психолози от Шуменския университет, които помагат на гражданите на Цар Калоян да се справят с посттравматичния стрес от бедствието.

До 16 август ще остане в сила бедственото положение в Цар Калоян. Според експерти от Гражданската защита поне месец - месец и половина ще са необходими, за да се преодолеят основните щети от бедствието, като това да се изгребе и изнесе извън града калта, да се събере и извози от материала от срутванията и падналите дървета.

Щетите от наводнението ще могат да бъдат възстановени не по-рано от две години.