Мобилен пункт ще събира опасни отпадъци в столичните райони "Оборище", "Изгрев" и "Младост" от 18 до 20 април, съобщиха от Столична община.

Мобилният пункт ще бъде разположен от 8.30 до 14.30 часа в:

  • Район "Оборище"- на 18 април, четвъртък - бул. "Янко Сакъзов"- на входа на парк "Заимов", срещу ул. "Васил Априлов"
  • Район "Изгрев" - на 19 април, петък - жк. "Дианабад", ул. "Васил Калчев" и ул. "Владимир Трендафилов", пред магазин Т Маркет
  • Район "Младост"- на 20 април , събота - жк. "Младост" 1, бул. "Андрей Сахаров", на паркинга пред магазин CHINA CITY (между бл. 44 и бл. 45)

Гражданите ще могат да предават безвъзмездно следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата:

  • Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни)
  • Лакове и бояджийски материали
  • Домакински препарати и химикали
  • Мастила и замърсени опаковки
  • Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)

Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата се прилага в София от началото на 2012 г. и е плод на съвместните усилия на Столична община и БалБок Инженеринг АД.

Допълнителна информация можете да намерите на интернет страниците на БалБок (www.balbok.com), Столична община (www.sofia.bg/waste) и Столичен инспекторат, както и на страницата на БалБок във Facebook (https://www.facebook.com/pages/BalBok/485845981464869).

От Столична община информират, че от началото на 2019 г. Столична община започна поетапното разполагане на специализирани контейнери за текстилни отпадъци. Контейнерите не позволяват неправомерно изваждане на отпадъците от тях.

Събраните в контейнерите отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци, до техни площадки, на които се извършва последващо сортиране на съдържанието в контейнерите. При процеса отпадъците се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят.

Друга част от текстилните отпадъци се сортират и нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията. Текстилните материи, които не са подходящи за директна повторна употреба като дрехи или парцали, и други отпадъци, отделени в процеса на сортиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване.

Негодни текстилни материали (напр. дънки и бял текстил) се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават на инсталации за производство на изолационна вата.

От общината напомня на гражданите да изхвърлят старите си автомобилни гуми единствено на обособените за целта места. Правилното изхвърляне на автомобилни гуми е важна мярка за по-чист въздух и сигурна превенция срещу нерегламентираното събиране и последващото им изгаряне за отопление, което би имало сериозни последствия върху качеството на атмосферния въздух.

Старите автомобилни гуми могат да бъдат оставяни както на място - в центровете за смяна на гуми, така и на специално разкритите от Столичния инспекторат пунктове (площадки) в 13 района на Столична община.