До няколко дни кризата, създадена от стачкуващите гръцки земеделци на граничните пунктове в България, ще бъде преодоляна.

Това съобщи управителят на благоевградска област Владимир Димитров след срещата си с префекта на гръцката област Серес Стефанос Фотиадис, проведена на ГП „Кулата" - „Промахон".

Обнадеждаващата новина, обявена от областния управител Владимир Димитров, е била съобщена лично от неговия колега Стефанос Фотиадис, информира БНР.

Другата новина от работната среща на двамата губернатори е, че от тази нощ ще бъде направен график за пропускане на превозните средства, образували километрични опашки на наша и гръцка територия.

Граничната ни полиция ще получава информация час преди отварянето на бариерите, за да създаде информация за по-бързото пропускане на камионите през границата.

Префектът на Серес Стефанос Фотиадис съобщи след работната среща, че гръцките фермери протестират срещу ценовата политика на Европейския съюз по отношение на селскостопанската продукция, произвеждана в страната ми.
Той уточни, че земеделците от област Серес не само са най-многобройни сред протестиращите, но и най-неотстъпчиви в исканията си.

Междувременно, докато траеше работната среща на областните управители на Благоевград и Серес, опашката от камиони на граничния пункт „Кулата" надмина 6 км., а от лагера на стачкуващите гръцки земеделци звучи музика.

По-рано гръцките фермери отхвърлиха окончателното предложение за разпределение на 500 млн. евро от аграрното министерство.
Премиерът Костас Караманлис заяви от своя страна, че всички възможности са изчерпани и призова протестиращите да отворят пътищата и граничните пунктове.