Кюстендил е изправен пред екокатастрофа. За това алармират от гражданския инициативен комитет "За чиста природа", съобщиха от БНР.

Причината е решение на Министерския съвет от миналата сряда, което дава право на канадска фирма да извършва проучване за добив на метални полезни изкопаеми от площ "Злогош" в продължение на 3 години.

От организацията твърдят, че теренът обхваща 198 квадратни километра, които включват цялата община Трекляно и северната част на община Кюстендил. Според тях заплаха има и за съседната община Земен, през която преминава река Треклянска.

Севделин Атанасов от сдружението разказа, че отдавна се знае, че в района има злато. То обаче е смесено с живак и арсен, които са силно отровни. Именно по тази причина навремето не се е осъществил проектът за строеж на язовир в района, който е имала държавата.

Атанасов смята, че от добива, до който неминуемо ще се стигне, са заплашени от замърсяване и отравяне двете по-големи реки в тази площ - Драговищица и Треклянска, а от там Струма и цялото кюстендилско поле.

От организацията обмислят възможността да оспорят решението на Министерския съвет в съда.