45 ловни соколчета са разселени на територията на страната през 2016 година. "Зелени Балкани" работят по програмата "Завръщане на ловния сокол в България" с подкрепата на застрахователно дружество "Армеец". Дружеството се е включило в инициативата през 2012 г., съобщават от "Армеец".

От природозащитната организация "Зелени Балкани" са доволни, че инициативата за възстановяване на един от най-застрашените видове в световен мащаб бележи големи успехи у нас.

33 от отгледаните и освободени през 2016 г. 45 млади ловни соколчета са излюпени и отгледани в спасителния център на "Зелени Балкани". Очаква се тази година да се излюпят още птици от застрашения вид, като размножителният им сезон е започнал преди дни.

Преди сезона за размножаване от спасителния център са успели да подготвят и ремонтират гнездата на птиците.

Изцяло е сменена чакълената настилка на 19 гнездилки в общо 8 клетки. Ремонтирани са някои от дъските, основите и стените на гнездата. Това е направено, за да се гарантира сигурността на малките соколчета, след като се излюпят.

Ловният сокол в миналото е бил един от най-често срещаните видове птици в Лудогорието, Добруджда и по Дунав. В страната ни са гнездили стотици двойки.

Популацията им обаче рязко спада в средата на XX век. Те стават едва няколко десетки двойки из цяла България.

Много са причините довели до резкия спад - разораване на пасищата, масово разпръскване на пестициди, посегателствата от соколари и бракониери. Именно това е причината спасителният център "Зелени Балкани" да се захване с проекта "Завръщане на ловния сокол в България".

След включването на "Армеец" в инициативата, дружеството заделя сумата от 0,50 лв. от всяка сключена застраховка "Каско на МПС" за финансиране на програмата.