Изграждането на разширението на третата линия на метрото от столичния квартал "Хаджи Димитър" до ж. к. "Левски" върви по план. В това увери столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като инспектира строежа на метрото на бъдещата метростанция стадион "Георги Аспарухов".

Тя обясни, че от 21 март тази година започнало строителството на новите три километра от разширението на третата линия на метрото с три нови метростанции. Строителството върви по график на метростанциите, вече над 80% от инженерните мрежи са преместени и последните месеци започнали реалните дейности по изпълнение на метростанциите, отбеляза Фандъкова.

"С тези нови 3 километра още 40 000 души дневно след 3 години ще могат да ползват метрото, а след изграждането и на второто разширение на "Слатина" 50% от делът на градския транспорт ще бъде метрото, което е впечатляващ резултат и благодаря на всички", категорична бе кметицата.

Цената на билетчето остава 1.60 лв., уверява Фандъкова

Цената на билетчето остава 1.60 лв., уверява Фандъкова

Търси се вариант дали и как да се приложи такса "Задръстване"

Тя е обещала на хората, че строителството на метрото няма да спира и прави всичко възможно да изпълни това обещание, въпреки всички трудности. "Моите ангажименти са на първо място да бъде осигурено финансиране и на второ място да има работещ екип. За радост имаме финансиране за този участък. Това беше трудно, имаше трудности при осигуряване на финансирането, някои хора не помагаха, но пък за сметка на това имаше други хора, които много помогнаха", остра бе Фандъкова, макар и задочно към правителството на Кирил Петков.

Тя добави, че за следващия участък през кв. "Слатина" също има осигурено финансиране. От лятото ще има и договор за с Министерство на финансите за осигуряване на средствата по Плана за възстановяване. Вече около 25% от финансовия план е изпълнен, работи се в срокове, включително в партньорството на Столична община с финансовото министерство, уточни Фандъкова.

На инспекцията на метрото не присъстваха служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов и служебният министър на транспорта Христо Алексиев.

Фандъкова призова МФ да изплати нужните средства за доизграждането на третия лъч на метрото

Фандъкова призова МФ да изплати нужните средства за доизграждането на третия лъч на метрото

Проектът е непосилен за "Метрополитен" да го финансира със собствени средства