Екипите на Военномедицинската академия изпитаха реакцията си рухване на сграда. Те разиграха сценарий, при който две линейки на академията откараха четирима души, ранени при рухване на многофункционална сграда в района на София, като в момента на инцидента в нея е имало около 200 души. На мястото на бедствието работят екипи на Спешна помощ, пожарна, полиция и спасители.

Проведената тренировка на военните формирования беше по повод 15-годишнината от членството на България в НАТО.

Модулните формирования към ВМА се активират по заповед на министъра на отбраната, като в закона за отбраната това е т.нар. Мисия 3.

Снимка 414909

Източник: ВМА

От момента на пристигането на двете линейки спасителни екипи изнесоха на носилки пациентите и ги откараха в отделения на полевите болници, разположени в близост до мястото на инцидента. След извършване на преглед те бяха преместени в отделенията за спешна медицинска помощ. След като лекарите се погрижиха за тяхното състояние и ги стабилизираха, бяха отведени в отделението на чакащите, които с приоритет ще бъдат откарани в болничното заведение.

В хода на тренировката дейността на екипите се проследяваше от генерал Стефан Янев, съветник на президента Румен Радев по националната сигурност.

Полк. Димо Димов, началник Катедра "Медицина на бедствени ситуации" към ВМА отчита високото ниво на стационарните болници, но като основно предизвикателство е пациентите да пристигнат живи в полевите болници. Това става с активиране на модули, които да окажат стабилизираща помощ, по думите му.

Добре подготвените кадри и оперативната съвместимост при съвместни операции с НАТО е причината за създаването на симулационен тренировъчен център в бившата столова на ВМА. В него ще се включват само военни, но се планира освен парамедици и бойни санитари да се обучават и цивилни медицински сестри и лекари, подчерта Димов.

Снимка 414912

Източник: ВМА

С инженерен тим от американските делегации се обсъжда конкретния дизайн на центъра. По предварителни разчети той ще струва на болницата около 2 млн. лева.

Планира се закупуването на високотехнологични манекени, имитиращи човешкото тяло като болка, реакция на зениците и кървене. Сумата за един манекен е около 100 000 долара.

За първи път бяха разпънати почти всички модули от мобилните болници. Модулът по превантивна медицина дава оценка на средата, а ако тя не е безопасна, се предприемат действия за постигане на нормални стойности.

Особено опасни инфекции като ебола могат да бъдат изолирани в модула по инфекциозни болести без риск за обгрижващия персонал. Това обясни полк. Димо Димов. В сортировъчното отделение се разпределят всички пострадали, а отделението, където работят хирургични екипи, позволява спешни хирургични интервенции, като най-често се цели да се спре масивно кървене от крайник. Осигурена е и реанимационна помощ за пострадалите.

При масово пострадали ние подпомагаме цивилните болници или разкриваме структура там, където друга болница не може да бъде разположена, подчерта Димов. Мобилните болнични съоръжения могат да бъдат разположени обаче само на безопасна територия.

Оказва се, че не сме толкова назад в проекта, тъй като нашите колеги от САЩ оцениха много високо както сградната площадка, така и възможностите за тренировки, каза още Димов.

Снимка 414908

Източник: ВМА