След като летните дъждове активираха свлачища в различни райони на страната регионалният министър Николай Нанков посети свлачищата при 7-ми и 9-ти километър на автомагистрала "Люлин", съобщиха от ведомството му.

АПИ: Ремонт на АМ Люлин

АПИ: Ремонт на АМ Люлин

Забраната не важи за моторни превозни средства

В последните дни укрепителните дейности при 9-ти км бяха преустановени заради интензивните валежи. Укрепването започна след началото на свлачищни процеси след дъждовете и снеготопенето в началото на март. От тогава движението в посока Перник е двупосочно в платното за София.

В момента пътноподдържащата фирма изпълнява дренажни работи по отводняването на ската. За укрепването му се извършва терасиране като са оформени три стъпала (берми), които ще бъдат бетонирани.

Свлачище затвори пътя Пловдив - Смолян
Обновена

Свлачище затвори пътя Пловдив - Смолян

Между Нареченски бани и село Бачково, в района на Юговското ханче

След като завършат тези дейности ще се направи преоткосиране на ската и ще се поставят мрежи и анкери. Целта е да се ограничи опасността от нови срутвания на скална маса, заради които движението по магистралата се спира и се създават неудобства за шофьорите.

Министър Нанков огледа и състоянието на съоръжението при 20-ти км на АМ "Тракия".
От сряда, 11 юли, започва обследване и проектиране за реконструкция на стълбовете на моста (долното строене). Всички дейности ще се изпълняват без ограничаване на движението и до края на лятото на автомагистралата няма да се извършват ремонтни дейности.

До десетина дни ще бъде пуснат и моста при разклона за Костенец, част от пътен възел "Мухово" на АМ "Тракия".

Опасност от срутища и свлачище по пътищата в планините

Опасност от срутища и свлачище по пътищата в планините

Във всички областни пътни управления има дежурни аварийни екипи за разчистване на падналата скална маса

По време на днешните инспекции бе огледано и съоръжението при 37-ми км на АМ "Тракия". В неделя екипи на пътноподдържащата фирма работиха за отбиване на водите, които идваха от преливника на микроязовира край Ихтиман и имаше опасност да подкопаят основите на виадукта.

Директорът на пътноподдържащата фирма "Автомагистрали" Стоян Беличев посочи, че в момента се работи по укрепване на фундаментите и до два месеца предвидените дейности ще приключат. Преминаването по съоръжението е безопасно.

Частично бедствено положение в град Мизия заради валежите
Обновена

Частично бедствено положение в град Мизия заради валежите

Наводнени са къщи и улици

От регионалното министерство информираха, че над 10 машини на АПИ и на пътноподдържащите фирми помагат на Мизия за по-бързо справяне с тежката обстановка след интензивните дъждове в района през последното денонощие. Очаква се да бъдат изпратени още 20 машини.
Екипи на агенцията и на пътноподдържащите фирми ще съдействат на Мизия за почистване на уличната мрежа и на общинските пътища от калната маса и за възстановяването на банкетите край пътя, отнесени от проливните дъждове.