Река Русенски Лом е преляла в района на село Красен, Русенскa област.

Залети са земеделски земи, има опасност да бъдат залети и водовземните съоръжения на „ВиК" Русе в района на селата Божичен и Красен.

Причината за преливането на реката е значително повишаване нивото на река Черни Лом, вследствие на обилно снеготопене в района на област Търговище.

Язовир "Еленово" също прелива и водите му след преливника се отвеждат в река Мали Лом, на която е изграден яз. „Ломци".

По предписание на Басейнова дирекция Дунавски район до „Напоителни системи" Търговище вече е затворен основният изпускател на яз. „Ломци" до нормализиране нивото на река Черни Лом.

Дадени са предписания и за затваряне на изпускателя на яз. „Баниски Лом", от който в момента се изпускат водни маси около 270 л/сек.

Аварийни екипи на МДПБА и ВиК работят по укрепване на пробивите по дигите на река Русенски Лом.

„Няма опасност да бъдат наводнени къщи от близките населени места - Красен и Божичен", каза директорът на областната дирекция на МДПБА Стефко Бурджиев.

Изпратени са аварийно спасителни екипи от областната дирекция и ВиК.

Те работят по обезопасяването на шестте кладенеца, които осигуряват питейна вода за селата в общината, допълни той.

Областният управител на Русе Мария Димова ще проведе заседание на експертна комисия утре, на което ще бъдат подготвени предложения до Министерството на земеделието и продоволствието за изясняване на собственика на дигата и на отговорностите по нейното поддържане.