За часове бе отнесена дигата, изградена от "Напоителни системи" на река Стряма край село Трилистник, пише Марица. Тонове камък изчезнаха в бурните води миналата вечер, когато нивото се вдигна драстично след пороя в Подбалкана. 

Водата изяде част от дигите, промени посоката си и застраши да залее както къщи, така и хиляди декари земеделска земя. В началото на юни след визита на министрите Десислава Танева и Ивелина Василева край селото започна спешно укрепване на три участъка от реката.

Ден след посещението на министрите на място пристигна техника на "Напоителни системи". Започна изсипването на тонове каменни късове на един от участъците.

Той е само на 50 метра от новата помпена станция и при авария застрашаваше да залее както съоръжението, така и земеделски земи. Второто опасно място е на няколко метра по-надолу по течението на реката. Там дига няма и прелее ли реката, ще залее над 3 хил. дка земи. Третият опасен участък е на 300 метра от селото, където дигата е изядена наполовина.

"Вчера на мястото не се работеше. Причината бе, че реката е вдигнала рязко нивото на водата и техниката не може да влезе. Каквото и да насипем в този момент, тя ще го отнесе за секунди", обясни кметът на Трилистник Мирчо Петров.

"Спирането е временно, техниката е тук", коментира Петров. Той обясни, че ще бъде предприето укрепване с по-големи каменни късове, т.нар. ломен камък, тъй като насипаният досега край Помпената станция е бил отнесен от водата. Така усилията на "Напоителни системи" отишли на вятъра.