Във Варна се образуваха километрични задръствания заради ремонта на Аспаруховия мост. И в двете посоки има опашки от автомобили.

От Съюза на българските автомобилисти са изчислили, че алтернативният маршрут за минаващите по Аспаруховия мост е 80 км.

Пред Нова телевизия председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров обясни, че създадената временна организация на движение на Аспаруховия мост и обходните маршрути са възможно най-кратките.

Той е категоричен, че ремонтът на моста в наложителен, тъй като съоръжението не е ремонтирано повече от 45 години.

От „Пътната агенция” препоръчват на шофьорите на тежкотоварни и леки коли, които преминават транзитно, да използват алтернативните маршрути във връзка с ремонта естакадна част, жп надлези и пътни възли към него и осъществяване на двупосочно движение в платното Варна - Бургас: 

-от ул. „Девня“ във Варна - с. Езерово - Страшимирово - Девня - Разделна - Белослав до АМ „Черно море“; 

-от Варна по АМ „Хемус“ до Девня - Синдел – Юнак – Дъбравино – Горен чифлик – Долен Чифлик - Старо Оряхово - Бургас;  

-за пътуващите от Бургас през с. Старо Оряхово - Долен чифлик - Горен чифлик – Дъбравино - Юнак - Синдел до гр. Девня, а от там по АМ „Хемус“ до Варна. 

От агенцията допълват, че първият етап от ремонта на Аспаруховия мост е започнал с осигурените от правителството 5 млн. лева. Предвидено е да се подмени хидроизолацията, да се асфалтира, да се ремонтират тротоарни конзоли, да се санират греди. Предвидени са ограничителни системи, знаци, маркировка и други.

От „Пътната агенция” препоръчват още на шофьорите да си предвидят повече време за пътуване. Това е необходимо заради по-бавното придвижване заради ремонта и ползването на обходните маршрути. Усилията са строителните работи да приключат колкото се може по-бързо в предвидения срок.