От 8 ч. до 17 ч. днес ограничено движението в посока Варна в участък от около 1,2 км от Аспаруховия мост. Причината е, че се налага ремонт на стара дефектирала фуга.

По време на ремонта движението ще се извършва двупосочно в платното за Бургас, западното платно.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват пътната сигнализация и да се въоръжат с търпение.

Фугата е на съоръжение 9 от общо 11 на Аспаруховия мост, като тази част от съоръжението не е извършван основен ремонт от построяването му преди повече от 40 години.

Аспаруховият мост е в експлоатация от 1976 г. и се състои общо от 11 съоръжения. Мостът е основна връзка на ж. к. "Аспарухово" с останалите квартали от община Варна. През 2016 г. започна поетапното обновяване на моста и досега са ремонтирани съоръжения 1, 2, 3, 4, 5 и 6. През 2020 година беше ремонтирано съоръжение 6.

Припомняме, че след тежка катастрофа именно на Аспаруховия мост през есента на миналата година, когато камион падна от него, а шофьорът му загина на място, проверката показа, че съоръжението е безопасно и годно за ползване.

Аспаруховият мост - здрав и безопасен, отчитат независими експерти

Аспаруховият мост - здрав и безопасен, отчитат независими експерти

Експертите препоръчват и редица мерки в краткосрочен план

През пролетта на миналата година пък съоръжението за пореден път бе ремонтирано, като всеки път трафикът изключително много се затруднява, тъй като мостът е единствената връзка на квартал "Аспарухово" с града, а и от там минава целият трафик от Варна към Бургас.