С отпуснатите от правителството 60 000 лева и със собствени средства спешно се ремонтират съоръженията при каптажа на водопровода при 103-градусовия минерален гейзер в Сапарева баня, съобщи кметът на курортния град Калин Гелев, цитиран от БНР.

Подземните съоръжения при каптажа са правени в периода 1958-1962 година и са силно износени и корозирали, поясни той. Ремонтите ще струват около 300 хиляди лева.

В края на февруари имало много голяма авария по водопровода при Гейзера, която е овладяна, но това е временно решение. Трябва да се направи спешен цялостен ремонт на системата по водохващането на минералния извор, за да се спрат течовете и загубите на водата от извора с дебит от 12 литра в секунда, допълни кметът.

"Освен, че правителството отпусна парите за спешния ремонт за отстраняване на аварията, мисля, че до края на другата седмица ще е приключил и ремонта на самото сондажно съоръжение. Направихме едно контролно спиране за около половин час. Беше успешно и да се надяваме от понеделник пак да правим спирането и колектора, резервните части необходимите, всичко е пристигнало, кранове, и от понеделник започваме същинската работа вече".

След ремонта ще има достатъчно вода не само за Гейзера, най-голямата атракция за града, а и за останалите ползватели, коментират от общината.