Освен че има пряко предназначение като пътна артерия и свързваща връзка между бул. "Дондуков", бул. "Цар Освободител" и прилежащото пространство към площад "Александър Първи", най-малката улица в София - ул. "Малко Търново" е запечатала под паветата си хилядолетна история. Сега предстои улицата да бъде реновирана и интегрирана в градската среда.

Под паветата, разположени по улицата, са открити древни останки от селище, съществувало през третото хилядолетие преди Христа. В исторически план улицата е известна като "Часовникова", разказва екскурзоводът Стефан Огнянов от SofiaTour.

През Възраждането в горния край на улицата е имало Часовникова кула. Тя функционира до началото на 20 век заради часовникарския еснаф, който твърди, че кулата вреди на техния бизнес. Паметта за миналото на най-малката улица съдържа и легенди. Емблематичният бар "Луна" също се е намирал тук. Носят се легенди, че това е било любимото място на цар Борис Трети. Дали е така, не се знае, но барът е най-близо до дома му, предполага Огнянов.

Сградата, в която днес се помещават държавните архиви, някога е била използвана от Държавна сигурност. Желязната врата на улицата е била вход към тайни килии, които са били използвани за репресии над буйни младежи, несподелени политическите идеологии на режима.

"Когато хората минават покрай тази врата, всъщност не подозират какво се крие зад нея" по думите на Огнянов. Сградата се свързва със социализма, но всъщност тя е строена през 30-те години и е служила за офис на италианска застрахователна компания. От 2016 година е започнало общественото обсъждане, в което са се включили и столичани.

Проектът за реконструкция на емблематичната улица беше представен на конференция в Агенция "Държавни архиви". Изложба, която може да бъде посетена от всички граждани, представя стари свидетелства, снимки и макети на материалите, които ще бъдат използвани при реконструкцията на ул. "Малко Търново". Предвижда се контактната зона с жълти павета да бъде запазена, като стълбите ще бъдат застлани с термолющен гранит.

Предвиждат се ивици за незрящите. Всички шахти ще бъдат подменени с нови капаци. Отводняването на околните сгради води до замърсяване и мухъл, затова се предвижда и работа по язвите. Подменени ще бъдат парапетите и осветлението.

В началото на века улицата е имала окачено аксиално осветление, което ще бъде реновирано с цел запазване на облика на улицата. Според главния архитект на общината Здравко Здравков проектът е изключително важен, защото свързва "Московска" с реновираната улица "Дондуков". Вариантът за реновиране на ул. "Малко Търново" е значително консервативен, а ние с този проект запазваме духа с жълтите павета, за да се създаде еднородност и да се избегне смесица от материали, каза още Здравков.

Целта на проекта е възстановяването на разказа, наслоен във времето и като почистим малката уличка, да дадем добър пример за малки градски трансформации по думите на главния архитект. Това ще подобри и пешеходната достъпност.

Финансирането се осъществява чрез дарение от строителна фирма BLD. Тя ще отговоря като компания за инвеститорския контрол. Документно общината ще приключи одобрението на проекта до края на юни, като неговото реализиране ще започне през лятото и се очаква да завърши през септември.