За последните девет месеца Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве е направила 112 проби за количеството на йод в готварската сол, съобщава burgasinfo.
Тестваните продукти са на местни производители, като целта на изследването е да се следи за спазването на стандартите при обработката на солта.
Повишеното съдържание на йод може да доведе до усложнения особено при децата и по-възрастните хора, които страдат от хронични заболявания, обясняват от РИОКОЗ.
В 92 проби са отчетени нормални граници на калиевия йодат - 28-55 милиграма на килограм, което е полезно за организма.
При седем тествани продукта е установено повишено съдържание на йод, което означава, че производителите не са спазили законовите изисквания за състава и характеристиките на готварската сол, обясняват инспекторите.
При други 13 случая имаме занижено съдържание на йодат, което също налага спиране на съответната партида и преработка на солта.
За периода на проверките са констатирани 5 груби нарушения от страна на управители, отговорни и работещи лица в предприятията за производство. Освен, че ще платят глоба, те трябва да подобрят стандарта на работа, за да бъде допусната в търговските обекти.
Инспекциите няма да спрат, като очакваме гражданите да сигнализират при нередности и съмнително качество, апелират от РИОКОЗ.
chalamba
на 18.10.2008 в 09:26:41 #2Как да сигнализирам, да си взема КалиевоЙодния метър в задния джоб и да проверявам. Нали за това има държава , за какъв хуй Ви плащам заплатите бе кавали, да правите така че такива профукти да не стигат до търговската мрежа. След като измряха стотици деца от китайското мляко, и мляко спрях да купувам, 100% съм сигурен че в страната на Киселото мляко, млякото е внос от Китай.
it_pro
на 17.10.2008 в 23:54:30 #1Абе защо не казвате в кои марки сол са опасни, за да не се купуват? Ебаси новинарите, ебаси новината.