За последните девет месеца Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве е направила 112 проби за количеството на йод в готварската сол, съобщава burgasinfo.

Тестваните продукти са на местни производители, като целта на изследването е да се следи за спазването на стандартите при обработката на солта.

Повишеното съдържание на йод може да доведе до усложнения особено при децата и по-възрастните хора, които страдат от хронични заболявания, обясняват от РИОКОЗ.

В 92 проби са отчетени нормални граници на калиевия йодат - 28-55 милиграма на килограм, което е полезно за организма.

При седем тествани продукта е установено повишено съдържание на йод, което означава, че производителите не са спазили законовите изисквания за състава и характеристиките на готварската сол, обясняват инспекторите.

При други 13 случая имаме занижено съдържание на йодат, което също налага спиране на съответната партида и преработка на солта.

За периода на проверките са констатирани 5 груби нарушения от страна на управители, отговорни и работещи лица в предприятията за производство. Освен, че ще платят глоба, те трябва да подобрят стандарта на работа, за да бъде допусната в търговските обекти.

Инспекциите няма да спрат, като очакваме гражданите да сигнализират при нередности и съмнително качество, апелират от РИОКОЗ.