Има нарушение в природна забележителност "Мелнишки пирамиди". Това установиха от РИОСВ - Благоевградслед проверка на сигнал за изкопни дейности и унищожаване на дървета в защитена територия - природна забележителност "Мелнишки пирамиди".

От местната екоинспекция ще сезират прокуратурата. Когато бъде открит нарушителят, инспекцията ще му състави акт. През последните години в близост до установените днес незаконни действия е имало и други подобни нарушения, затова инспекцията очаква прокуратурата и полицията този път да установят нарушителя.

Екоминистърът проверява копае ли се край Мелнишките пирамиди

Екоминистърът проверява копае ли се край Мелнишките пирамиди

В МОСВ е постъпил сигнал за унищожени дървета в защитената местност

Засегната е защитената територия в обхвата на скат и прилежащото сухо дере. Земята от ската е използвана за засипване и мястото е заравнено. Засегнатата територия е на площ от около 2 дка и се намира непосредствено до църквата "Св. Петка". В обхвата на засегнатата площ е премахната дървесна растителност, която е конфискувана от ДГС - Сандански.

Увредената площ попада в границите на защитената територия по смисъла на Закона за защитените територии и е в обхвата на две защитени зони - "Мелнишки пирамиди" за опазване на дивите птици, и "Среден Пирин - Алиботуш" за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна.

Проверката е направена след намесата на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. От РИОСВ заедно с представители на община Сандански, районното управление на полицията, служители на Държавно горско стопанство (ДГС) - Сандански и кмета на Мелник Сашо Филипов.