Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив започна измервания на качеството на въздуха в село Шишманци, където месеци наред жителите протестират срещу разширяването на кариера за добив на мрамор.

Действията се извършват съвместно с Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда и са в отговор на постъпили в РИОСВ- Пловдив и МОСВ сигнали на местни жители с оплаквания за силен шум и замърсяване на въздуха с прахообразни материали заради дейностите в кариерата, намираща се в землището на селото.

Както с общината, така и с жителите на с. Шишманци е съгласувано място, където да бъде разположена мобилна автоматична станция (МАС), която в продължение на 7 денонощия ще следи нивото на фините прахови частици в атмосферата, както и други показатели.

Ще бъдат проведени и контролни измервания на еквивалентните нива на шум, излъчвани в околната среда по границите на производствената площадка на кариерата и пред най-близките къщи в селото. От РИОСВ- Пловдив уточняват, че екоинспекцията няма правомощията да измерва нивата на проникващия шум вътре в домовете на гражданите и съответно да констатира дали той надвишава здравните норми.

На проверките са поканени сигналоподателите и представители на общината и кметството. Очаква се след приключване на дейностите, резултатите от извършения мониторинг да бъдат оповестени.

Кариерата до село Шишманци е обект на проверки

Кариерата до село Шишманци е обект на проверки

РИОСВ – Пловдив предприема мониторинг на компонентите на околната среда в село Шишманци