Проверка на експерти от РИОСВ в „Карловска коприна" установи, че дружеството не съхранява генерираните от дейността му производствени и опасни отпадъци в съответствие със законовите изисквания, информира електронното издание Plovdiv24.com.

Фирмата няма разрешително за дейности с отпадъци, няма и сключени договори за предаването им на други фирми, притежаващи необходимите мощности. Предвидената в Закона за управление на отпадъците санкция е до 10 000 лв. За установените при проверката нарушения на „Карловска коприна" АД-Карлово е съставен акт и са дадени предписания за отстраняването им.

Екоекспертите съставиха акт за нарушение на Закона за управление на отпадъците на още една карловска фирма - „Алумина тримекс"АД. Фирмата произвежда алуминиеви отливки под налягане и алуминиеви радиатори, при което се получават редица производствени и опасни отпадъци.

При проверка на площадка в село Дъбене се установи, че не се спазват изискванията, поставени в Разрешението на дружеството за дейности с отпадъци - не са създадени необходимите условия за съхраняването на генерираните отпадъци, не са и сключени договори за предаването им. На фирмата са дадени предписания за отстраняване на установените нарушения, за които дружеството може да бъде глобено до 5000 лв.