Родители от Русе не искат да затварят детските градини независимо от зачестилите случаи на разпространение на COVID-19 в тях, съобщава БНТ.

Заради пандемията властите препоръчват децата в яслена и градинска възраст да си останат у дома и да бъдат отглеждани от близки. Малко семейства обаче могат да си позволят това.

В русенската детска градина "Русалка 2" цяла група е под карантина, след като учителка се е оказала заразена с коронавирус. Всички деца и възрастни, които са имали контакти с 42-годишната жена, са в изолация по домовете си. Засега никой от тях няма симптоми.

Учителка от детска градина в Русе е с COVID-19

Учителка от детска градина в Русе е с COVID-19

Жената е под домашна карантина

Родители на деца от останалите групи признаха, че се страхуват да не би заразата да се разпространи. Същевременно обаче изразиха мнение, че детските градини не трябва да спират да работят, защото семействата вече са изчерпaли своя ресурс от отпуски.

Родителите посочват, че няма да търсят финансово подпомагане от държавата, ако отново им се наложи да си останат вкъщи. Причината е, че според тях има много спънки по процедурата, поради което дори не се наемат да кандидатстват.