Кметът на София Йорданка Фандъкова и земеделският министър Десислава Танева откриха фермерски пазар пред Министерство на земеделието и храните в София. При откриването те потвърдиха желанието на фермерите, заявено в разговорите им с изложителите, този пазар да се провежда ежемесечно.

Родни био домати – сорт „Розова магия”, био яйца, мляко и млечни продукти, биволско месо, родни сортове вино и био сокове, са част от асортимента, предлаган на базара.

Министър Танева увери, че продукцията, която се предлага, отговаря на качеството и посочи, че производителите, които участват, са регистрирани по Наредба 26, която им дава правото да продават определен процент от производството си директно на потребителите.

Кметът Фандъкова припомни, че поради огромния интерес на фермерите „Пазари Юг” е станал съорганизатор на различни инициативи в подкрепа на родното производство, сред които Коледен базар на българските фермери, Великденски пазар на пазара „Иван Вазов”, Празник на българския домат. Фандъкова увери, че е трайна политика отделянето на място за фермерите на пазарите в София.

Тя заяви, че гарантирано място има за тях – всяка сряда на пазара „Иван Вазов”, всяка събота на Римската стена, като припомни, че предстои цялостна реконструкция на този пазар.

„Проектът е разработен, обсъждан е многократно с гражданите, за да може да запази културните паметници на Римската стена и в същото време да създаде добро пространство за търговска дейност, включително и с място за фермерите.

Така че това е вече трайна политика на Столична община и продължаваме да развиваме и другите площадки на пазарите, както и на такива места, които не са специално обособени за пазари, но предполагат периодично, ежемесечно представяне на българското производство”, посочи Фандъкова.

Министър Танева коментира и въпроса с отражението на готвеното споразумение за ТПТИ върху родните производители. Тя бе категорична, че споразумението, когато и да бъде финализирано, трябва да отчита високите стандарти на ЕС за производство на храни.

„При всички случаи фермерските пазари, отчитайки тенденциите през последните години, ще стават все по-търсени, убедена съм в това, включително и в България, защото тук има възможност да се купи храна, произведена пряко от производителя, обикновено по еколосъобразен начин отглеждана, със сигурност и по-прясна”, коментира Танева.

По думите й потребителското търсене на такъв тип храни нараства най-вече в София и този интерес ще се увеличава независимо от хода на преговорите по ТПТИ.

„По отношение на това споразумение, към момента това, което можем да кажем е, че ЕС и в частност България като страна трябва да отстояваме и защитим позицията, която е в интерес на България - да бъдат защитени високите стандарти за производство на храната. ЕС има стандарти за безопасност на храните, които са най-високите в света”, категорична бе Танева.

Витрина с най-качествената храна, произвеждана в България, ще бъде открита през септември в сутерена на Министерство на земеделието и храните. Постоянният магазин ще бъде открит от Асоциацията на биопроизводителите, която ще предлага качествени хранителни продукти от производителите, членуващи в нея.