Голяма част от жителите на родопското село Црънча работят в чужбина. След кризата те се прибрали в България, но след като изкарали карантина отново решили да заминават за Великобритания и Германия.

"Във Великобритания имаме 74 човека, които вече са заминали, 35 са в Германия, в Гърция - 6, в Нидерландия - 7. Върнаха се от Германия, изкараха карантината и всички пак заминаха. 18-20 човека до края на май ще тръгнат за Англия", обясни кметът на с. Црънча Недко Хаджиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му всеки човек се притеснява за здравето си, но решението е чисто икономическо. Хората са се доказали на работните си места там, получили са покани и е трябвало да заминат да работят, не са имали избор, посочи той.

"Всеки се притеснява за препитанието на семейството, на децата, и хората си тръгнаха. Те са в селскостопански райони, не са в големите градове, където има пикове. Те са повече по полетата", допълни Хаджиев. 

На 24 човека, които са били под карантина, вече са им изтекли сроковете. Още шестима имало под карантина. 

От думите на Недко Хаджиев стана ясно, че в село Црънча и околните села главният поминък бил тютюнопроизводството, но в момента само едно семейство сее тютюн. Причините са изкупните цени невключването на тютюнопроизводството в европейските субсидии и други. Хората получавали едва 3-4 хил. лева за тежкия труд, който полагали цял сезон и заради това са се отказали.