Без телефонна връзка и интернет са жителите на родопското село Манастир. Причината - аварии в електропреносната мрежа, предизвикани от падналия преди две седмици обилен сняг, съобщи БНТ.

Хората многократно подавали сигнали до мобилните оператори и електроразпределителното дружество, но и до този момент нямат обхват.

Вече две седмици родопското село Манастир е без всякакви мобилни комуникации. Хората тук казват, че е цяло чудо, че по време на празниците не е възникнал инцидент, защото връзка не може да се осъществи дори с пожарна, полиция и бърза помощ.

Оранжев и жълт код за дъжд и сняг за над половин България

Оранжев и жълт код за дъжд и сняг за над половин България

Прогноза за времето

Живеещите в Манастир са свикнали да имат проблеми с обхвата, но толкова дълго не са били откъсвани от света. Много от възрастните хора дори не са могли да се чуят с близките си, за да си честитят Коледа.

От 13 декември в Манастир нито един от мобилните оператори няма мрежа. Покритието изчезнало след токов удар.

Електрозахранването било възстановено за два дни, но телефоните още не работят. Най-притеснително е за тези, които имат нужда от лекар.

Без връзка в селото всички се чувстват безпомощни. Туристите си тръгнали, местните жители са изолирани дори от най-близките си.

За да намерят мобилно покритие през деня хората от Манастир изминават километри пеша в снега. Жителите на селото твърдят, че проблемите им са от няколко години.

Кметският наместник на Манастир многократно подава сигнали за проблема.

Тук сме 50 души, за които всеки ден аз нося отговорност и не мога да чуя, сега снега е малко, но беше 80 см, аз не мога да чуя тази баба има ли нужда от нещо, щото не мога да газя в преспите, обясни пред БНТ Милена Иванова, кметски наместник на с. Манастир.

Пампорово посрещна есента със сняг

Пампорово посрещна есента със сняг

Първите снежинки са покрили и писта Студенец

И от трите мобилни оператора заявиха за БНТ, че знаят за липсата на мрежа в района на селото. Обясниха, че ще отстранят повредата, когато снегът и времето им позволят да стигнат до базовите станции с комуникационно оборудване.

Междувременно в Манастир - най-високо разположеното село на Балканския полуостров, хората събират подписка за да имат скоро нормална мобилна връзка.