Тази година розоберът в Карловско ще стартира по-рано от обичайното - около 10 дни по-рано от миналата година.
Причината - по-топлите априлски температури.

Според местните жители по-ранният розобер може да бъде обезпокоителен. Притесняват се, че самият цвят може да бъде по-сух и пъпките може да започнат да капят, съобщи "24 часа".

Японска компания търси розово масло и вода от България

Японска компания търси розово масло и вода от България

Компанията иска да осъществи контакт с българските производители

"Молим се метеоролозите да са познали за майските дъждове, иначе реколтата ще е слаба и кампанията ще приключи за 15-16 дни вместо за месец". Това заяви земеделецът Цветан Цоков, който отглежда 90 декара розови насаждения.

Цоков се притеснява и дали ще успее да реализира желаната продукция заради наложените ограничения върху розоварните ни от Европа.

По думите на земеделеца дори добивът тази година да е добър, ако хората няма къде да пласират стоката, ще търпят загуби. "Някои преработватели още отсега казват, че ще изкупуват малки количества цвят, тъй като държат в складовете си непродадено розово масло от миналата година", сочи още Цоков.

Розопроизводителите се оплакват от ниски изкупни цени

Розопроизводителите се оплакват от ниски изкупни цени

Започна розоберът в Казанлъшко

Земеделците нямат идея каква цена ще предложат розоварните тази година. Миналата година са им плащани от 3.80 до 4 лева за килограм.

Собствениците на насаждения в Карловско се тревожат и за това дали ще успеят да си намерят и работници берачи.

Всичките собственици разчитали главно на роми, а работната ръка сред българите масово намаляла, защото много заминали да работят в чужбина. Циганите обаче се дърпали, защото брането е трудоемко, а в масивите трябва да се влиза много рано.

Очаква се тази година надницата за килограм розов цвят да бъде до 1 лев.