От ръководството на Мини "Марица" изкупуват на безценица къщите на около 300 жители на две села и крият оценките на имотите. Това стана ясно от думите на омбудсмана Мая Манолова, която имаше среща с жителите на двете селища, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

Националният омбудсман Мая Манолова се застъпи за правата на жителите на радневските села Бели бряг и Трояново. Тя ще настоява хората да получат справедливо обезщетение за имотите си.

Хората се жалваха срещу принудителното им изселване с цел разширяване на добива на въглища в региона от "Мини Марица-изток" и ниските обезщетения, които получават срещу "заграбените", по думите им, имоти и земеделски земи.

Това са населени места на доизживяване. Мините купуват на безценица къщите на хората, а още по-странно е, че ръководството на Мините държи в тайна оценките на имотите, които би следвало да бъдат публични и най-малко да бъдат предоставени на потърпевшите. Това са първите села, които аз виждам, че биват изселвани по един наистина безобразен начин, който мачка самочувствието и живота на хората, изтъкна Манолова.

"Това трябва да се случи по европейски правила и стандарти, които важат за всички страни от ЕС", подчерта Манолова.

След срещата с представителите на банката омбудсманътще поиска среща и с новия министър на енергетиката, без значение, че е служебен, защото "мините са държавно дружество, а проблемите на хората не търпят повече отлагане", каза общественият посредник.

"Ще настоявам да се включат и представители на Българския енергиен холдинг, на ръководството на "Мини Марица-изток", на община Раднево и на местните хора - от инициативния комитет, кметовете на Трояново, Бели бряг, на съседните села", допълни още омбудсманът.

Манолова беше възмутена, че проблемът на хората се замита от няколко правителства и шефове на "Мини Марица-изток", прехвърля се от министър на министър и "от чекмедже в чекмедже".

По-рано днес общественият защитник посети двете села и разговаря с хората там във връзка с десетките жалби срещу принудителното им изселване.

Националният омбудсман призова председателя на парламента Цецка Цачева в последния ден на 43-то народно събрание да бъде разгледан мораториума за строеж в парк "Бедечка".