Министърът на вътрешните работи Румен Петков откри обновената сграда на областната полиция в Пазарджик, предаде Радио Пловдив.

Сградата датира от 70-те години на 19-ти век и е единствената оцеляла административна сграда от преди Освобождението.

Със средства на бюджета на Министерството на вътрешните работи бе изцяло реконструирана сградата на бившето Околийско управление на МВР - Пазарджик.

Тя се намира в двора на ОДП-Пазарджик и до скоро бе напълно изоставена.

Постройката е била конак, използван за административна дейност и жилище на местния каймакамин Джелал бей.

В многогодишния си живот сградата е свидетел на важни събития от историята на Пазарджик и региона. След потушаването на Априлското въстание през 1876 година тук са затваряни повечето от задържаните въстаници, информират от пресцентъра на МВР.

За разпит в него са докарвани бунтовни българи като Райна Княгиня, Константин Величков и изтъкнатия пазарджишки художник Станислав Доспевски.

През Руско-Турската война конакът е запален, но пожарът е потушен и сградата оцелява. След Освобождението конакът продължава да е затвор, а след 1944 година в него се настанява Околийското управление на МВР.

В периода 1964-1987 година заради историческата си стойност, сградата е обявена за архитектурен паметник на културата от местно значение. По искане на Окръжното управление на МВР е разрешено вътрешно преустройство, но е запазен външният облик.

Изцяло със средства от бюджета на МВР през 2005-2007 г. тя възкръсва за нов живот. Извършена е цялостна реконструкция и обновяване, като е запазена автентичността на фасадата.