Президентът Румен Радев проведе работна среща за перспективите за развитие на масовия спорт и туризма в природен парк "Витоша". Витоша се превръща в музей на затворени, ръждясали лифтове и съоръжения. В момента е времето, в което хората очакват важни политически решения от политиците. Проблемът с отварянето на Витоша за децата ни е за всички, които искат да дишат чист въздух и да спортуват, виси отдавна, от десетилетия, и се превръща в символ на безхаберие и безсилие, каза Радев.

В края на 2021 г. с вицепрезидента Илияна Йотова започнахме предизборната си кампания за втория мандат с поход на Витоша - от Алеко до Черни връх, посветен на младите хора на България, да спортуват и да се изграждат като хармонично развити личности, напомни Радев. По думите му хората в голяма степен са обезверени, защото са правени многократни опити да се решава този проблем. Нямам амбицията, че тук и сега ще решим проблемите, но поне за първи път се събираме на една маса толкова много институции, обясни държавният глава.

Румен Радев е доволен, че зимният сезон е по-силен от последната зимна ковид година. Туризмът става все по-голям от БВП на страната и има отношение към инвестиционния климат към страната.

Радев отправи и редица въпроси: Защо в продължение на десетилетия не може да се реши проблемът с природен парк Витоша? Защо на Витоша не се модернизират и не се строят нови лифтове и съоръжения? Защо нямаме развити писти? Защо не могат да се възползват множество малки и средни предприятия, семейни хотели и ресторанти от възможностите, които биха имали? Защо децата ни не могат да спортуват на Витоша, а трябва да се пътуват километри и големи състояния до Боровец? Защо достъпът до планината става все по-труден, а е най-екологосъобразен?

"Не искам тук на срещата да търсим виновници, а да търсим причини и какви решения могат да се вземат, какво трябва да се направи", настоя Радев.

Той даде пример, че във всички държави около нас тече процес на бурно развитие, изграждат се лифтове, а тук и при най-добрите дадености е пълен застой и дори връщане назад. Време е административните неуредици и инвеститорите да отстъпят пред обществения интерес и един екологично съобразен достъп за отдих и спорт, подчерта Румен Радев.

Той сподели още, че нямало държавен глава, който да е дошъл в София, да не е казал колко красива планина има България.

Кметът на София Йорданка Фандъкова похвали държавният глава за инициираната среща. Тя напомни, че е организирала в Столична община много срещи с представители на различните министерства, тъй като въпросът се нуждае от отлична координация и от нормативни и законодателни промени. Всички очакват действия от страна на СО, а истината е, че собственикът на природен парк "Витоша" е държавата с принципал Министерство на земеделието. Има изтекъл план за управление на Витоша, няма нов план, има нормативни пречки, но има и възможности. Заедно с главния архитект на София намерихме възможности и работим по тях, обясни Фандъкова. И подчерта - има опити, съпротива и страхове, че когато се отпуши процесът на строителство на лифтове може да се случат нежелани настоявания.

Фандъкова също иска да се възстановят лифтовете без каквато и да било възможност за друг вид строеж. За Княжеския лифт имаме противоречия със собственика и казусът е в съда, посочи тя.

За Драгалевския лифт Столична община има напредък и са направени първи стъпки.

"Витоша ски" си уреди пътека за промяна в Закона за горите

"Витоша ски" си уреди пътека за промяна в Закона за горите

Под погледа и одобрението на президента Румен Радев

Столична община, отговаряща и за пътя до Витоша, и градският транспорт до планината, модернизирала и подобрила инфраструктурата и градския транспорт. Витоша стана един от градските паркове, доволна е Фандъкова. Въпреки това проблемът с лифтовете е наличен и изисква координация и взаимни действия.

Ели Димитрова, представител на ски училище на Витоша, добави, че са в абсолютна безизходица с обучението на децата. "Ние сме достигнали не дъното, а в едно блато, в което сами се давим. Тази година поради липсата на сняг останалите курорти може да бележат ръст, но школите били достигнали дъното. Интересът към Витоша намалява.

Съоръженията на планината са от 1983 г. и амортизацията при тях е много голяма, посочи Димитрова, като добави, че ски учителите изпитват страх от това какво ще се случи с децата, използвайки тези съоръжения.

Валентин Гичев, независим експерт от Световната федерация по ски, заяви, че никой не го е търсил досега за експертно мнение за природен парк "Витоша". "Витоша беше курорт, но в момента не е нищо", обясни Гичев. Когато се развива един такъв спорт трябва да се мисли и за достъпа за хората и за децата. Решенията да се възстановява една измислена кабинка, при положение, че няма никаква инфраструктура, не е нормално, коментира той.

Румен Радев отново взе думата. Проблемите могат да бъдат решени само ако има взаимна работа и уважение помежду си, уточни той. Как реалният потенциал на Витоша може да се разгъне и как да стои равнопоставена с другите световни курорти, запита държавният глава.

На работната среща присъстваха още главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков, служебният регионален министър арх. Иван Шишков, служебният министър на спорта Весела Лечева, служебният министър на туризма Илин Димитров и служебният екоминистър Росица Карамфилова.