Ян Калчев, изпълнителен директор на "Витоша ски", изговори на срещата с президента Румен Радев суперлативи предимно за предимствата на планината от типа на това, че Витоша е живот и съдба, и здравеопазване. Той настоя обаче вече чисто практично, че за пистите на Витоша е нужно поставяне на съоръжения за изкуствен сняг. Реално без произвеждането на изкуствен сняг, много трудно можем да отговорим на съседните на България курорти. Ако на нас ни бъде разрешено да стопанисваме пистите и принадлежащите към тях територии и да изградим водни огледала за производство на изкуствен сняг, ние не само, че ще гарантираме да се произвежда сняг, но и ще можем да взимаме мерки по отношение на опазването на гората, обясни Калчев.

Петър Петров, адвокат на "Витоша ски", заяви, че желанието на инвеститора, което е, заявено от самото начало, е да се подменят всички съоръжения на Витоша. Нито един инвеститор не може да извърши каквото и да било и не може да направи тази инвестиция. От "Витоша ски" имат желание, но без промяна в Закона за горите това не може да се случи. Съоръженията на Витоша са строени 1983 г. и са морално и физически остарели. Тези съоръжения трябва да бъдат премахнати и заменени с нови. Дори да бъдат ремонтирани, не могат да отговорят на новите изисквания за безопасност, обясни адвокат Петров.

"Реално погледнато нашето желание е да направим инвестицията за съоръженията, стига държавата да създаде условията затова", посочи Петър Петров.

Президентът Румен Радев запита дали Законът за горите е основният проблем, а адвокат Петров отговори, че това е основният проблем, въпреки че могат да бъдат изброени поне още хиляда проблема. На Витоша има само една законна писта - Витошко лале, а всичко останало се води поляни и горски територии, като законно не са ски писти. Друг проблем - планът за управление на Витоша, който от 2012-2014 г. не е в сила.

"Нашият собственик е готов веднага да започне подмяната на съоръженията с нови, отговарящи на европейските стандарти, стига нормативната уредба да ни го позволи", подчерта адвокатът. Част от Драгалевския лифт например може да се използва за изграждането на стълбове за нови лифтове, но на други места трябват нови.

Зам.-министърът на земеделието Георги Джиков заяви, че топката не е в министерството, а инвеститорът може да започне съответните процедури по модернизация на природния парк. Ако става въпрос за ново строителство и нови трасета, заповядайте в Министерство на земеделието. Важно е да действаме бързо, правилно и да спазим всичките закони в България, призова Джиков.

Румен Радев се зае да разчисти и ръждясалите лифтове на Витоша

Румен Радев се зае да разчисти и ръждясалите лифтове на Витоша

В средата на втория си мандат, но шест месеца преди местните избори

Тогава пък Румен Радев заяви, че не знае какъв е мащабът на промените, които инвеститорът иска да направи на природен парк "Витоша". Той ще помоли и служебното правителството да внесе необходимите промени в Закона за горите в парламента.

От своя страна служебният екоминистър Росица Карамфилова добави, че становището на Изпълнителната агенция по горите дава възможността да се премине през изискуемите процедури, за да се даде зелена светлина за реализиране на инвестиционното предложение. В крайна сметка всяко едно инвестиционно предложение, когато бъдат отстранени пречките, стигне до МОСВ и съобразявайки се с екологичното законодателство, те могат да бъдат пречупени именно през законите.

Карамфилова даде пример със Закона за защитените територии, който не въвежда директна забрана за спортна инфраструктура за зимни спортове и туризъм при условие да не бъдат забранени в плана за управление на Пирин. Изводът е, че със заповедта, регламентиращ допълнителни режими, не се въвеждат забрани за писти и въжени линии.

По отношение на Плана за управление на природен парк "Витоша", екоминистърът коментира, че все още няма такъв план и старият към настоящия момент е действащ.

Обобщените изводи, които Росица Карамфилова открои са, че за да се преодолеят пречките и да се решат проблемите с изграждането на нови ски писти и лифтове, трябва да има промяна в Плана за управление на природен парк Витоша и изменение на Закона за горите.

Радев запита кое министерство е отговорно за разрешаване на проблемите, а Карамфилова му отговори - Министерство на земеделието. Зам.-земеделският министър Георги Джиков отново призова инвеститора да отиде в земеделското министерство, да представи аргументите си и ако трябва, ресорното министерство ще внесе промяна в законовата рамка в 49-то Народно събрание, призова той.