Заместник областният управител на Русе излезе с официална позиция заради зачестилите сигнали за силни и неприятни миризми в града.

Свилен Иванов посочва, че през 2013 г. е издадено актуализираното комплексно разрешително на "Монтюпе" ЕООД, след което при включване на мощностите са започнали проблемите в крайдунавския град.

През годините при отказа на фирмата да инвестира в нови технологии, които да пречистват тази миризма, се е стигнало до промяна на собственост и подписване на споразумение.

"Държавата беше абсолютно търпелива и изчака всички тези процеси докато се внедрят новите филтърни технологии, които би трябвало да решат проблема. За съжаление тази есен забелязваме, че отново се получават миризми", посочва се в становището.

Русенци се оплакват от обгазяване

Русенци се оплакват от обгазяване

Кметът Пенчо Милков иска постоянна станция за замерване на чистотата на въздуха

По тази причина е била проведена среща с управителя на "Линамар", на която Иванов му е предложил какво трябва да се направи, за да се избегнат неприятните миризми в Русе.

Това, че след тази среща две вечери имаше такиви миризми ми дава право да мисля, че толерансът на държавата приключи към това предприятие, категоричен е зам. областният управител.

Той съобщава, че от днес от РИОСВ са започнали проверка в предприятието.

Иванов пояснява, че само ако се установи вреда от елементите в миризмата, може да се ползва мобилна измервателна станция за анализ на качеството на въздуха в града. Той подчертава, че има голяма разлика в нормите на измервателните единици у нас и в другите европейски държави. Според него е време за промяна на закона за намаляване на съответните норми. Миризмата е толкова неприятна, че тя сама по себе си е тормоз, без значение дали е вредна или не, категоричен е Иванов.

Припомняме, от началото на септември заработи Общински кризисен щаб по въпросите за въздуха в Русе, на чието първо заседание бяха изразени предположения, че основният източник на замърсяващи емисии в района е най-вероятно от Източна промишлена зона, където се намира и предприятието "Линамар".

Поставят под денонощен контрол предприятие в Русе заради мръсен въздух
Обновена

Поставят под денонощен контрол предприятие в Русе заради мръсен въздух

Кметът е категоричен, че замърсяването ще спре