Денонощен контрол на едно от промишлените предприятия в Русе разпореди кметът Пенчо Милков, съобщава БНР.

Причината е, че за пореден ден крайдунавският град осъмна със силно замърсен въздух.

На спешно заседание на контролните държавни органи беше решено, че ще се вложат извънредни усилия срещу промишлените замърсители на въздуха в Русе. Бяха изразени предположения, че основният източник на замърсяващи емисии в района най-вероятно е от Източна промишлена зона, където се намира и "Монтюпе" ЕООД. Беше поставен въпросът защо все още не е извършено приемане от комисия, която да установи правилно ли работят новите филтърни технологии съгласно актуализираното комплексно разрешително на предприятието.

По разпореждане на кмета общинската служба за контрол на обществения ред ще извършва денонощен патрул, ще има и видеонаблюдение с висока резолюция на образа. Освен това градоначалникът е поискал термокамера от Гранична полиция и ще се обърне отново към Министерството на екологията с настояване да се достави мобилна измервателна станция за установяване на органични химични съединения.

Регистрираха 11 дни с мръсен въздух в Русе

Регистрираха 11 дни с мръсен въздух в Русе

Това е отчела автоматичната измервателна станция "Възраждане"

"Не искам и седмица повече да се събуждаме с усещането за безнадеждност, че този проблем не може да се реши. Гневът на хората е справедлив", заяви Милков.

Според него предприятието, което замърсява въздуха, е "Линамар", тъй като за него има данни, че е замърсявало и преди.

Той бе категоричен, че замърсяването ще спре, като това ще стане или с принудителна административна мярка на РИОСВ, или общината ще затвори предприятието.

Русенци искат помощ от ЕП за мръсния въздух

Русенци искат помощ от ЕП за мръсния въздух

Екоактивисти са изпратили жалба до европейската институция