Екоактивисти от Русе изпратиха жалба до Европейския парламент заради мръсния въздух, съобщава БНТ.

В нея те настояват европейските институции да съдействат за решаването на екологичните проблеми на крайдунавския град. Надяват се, че и Русе, както други български градове, ще получат възможността да бъдат изслушани от евродепутатите.

В продължение на години русенци се оплакват, че няколко предприятия непрекъснато замърсяват въздуха и се носят неприятни миризми.

В Русе протестират заради мръсния въздух

В Русе протестират заради мръсния въздух

Блокирали са Дунав мост

По тази причина жителите на града организираха протести, опитаха да организират референдум за въздуха и се обърнаха към омбудсмана за съдействие. Резултат обаче до момента няма.

Подателите на жалбата обясняват, че отговорът, който винаги получават, е, че това касае държавата или общината. Те настояват на проблема най-накрая да се обърне внимание - на място да дойдат представители, да се направят замервания и да се изготви стратегия.

В жалбата са цитирани европейски директиви, които трябва да се спазват. Активистите се надяват, че новата кметска администрация ще провери дали наистина се правят замервания на замърсителите на въздуха на Русе.

Русенските деца отиват с маски на училище

Русенските деца отиват с маски на училище

В знак на протест срещу мръсния въздух в града