Паметникът на Христо Ботев на централния площад във Враца се руши, а за ремонта му ще бъдат предприети спешни мерки, за да не се допусне разрушаване на конструкцията, съобщи БНР.

169 години от рождението на Христо Ботев

169 години от рождението на Христо Ботев

Ботев живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело

За лошото състояние на паметника на Ботев в центъра на Враца, чийто автор е Владимир Гиновски, пръв алармира кметът Калин Каменов.

Главният архитект на общината Чавдар Спасов обясни в детайли проблемите в състоянието на монумента и заяви, че бронзовата статуя е напукана на няколко места.

С държавна помощ и спешен ремонт на паметника поддържат духа на Ботев в Калофер

С държавна помощ и спешен ремонт на паметника поддържат духа на Ботев в Калофер

Държавата ще отпусне 300 000 лв.

"Трибуната, плочите са нагънати и хлопат, и са изключително опасни", заяви още той.

По думите му от дъждовете и от снега калцификатът, с който са лепени плочите, е излязъл. Оказва се, че те не са "заскобявани", защото навремето това не било правено по принцип.

Дарявайте за ремонта на "Радецки", призова Плевнелиев

Дарявайте за ремонта на "Радецки", призова Плевнелиев

В деня на отворените врати в президентската администрация

"Ако погледнете отзад, ще го видите - той е целият на едни сталактити и сталагмити. И вероятно ще се наложи да се прави пясъкоструене", поясни в детайли главният архитект.

"Паметникът на българския поет и революционер Христо Ботев е не само величава скулптура в центъра на областния град, а и част от архитектурен комплекс, който по своята значимост се определя като "сърцето" на Враца", разказа изследователката на съвременната врачанска история към местния музей Христина Христова.