Един милион лева са отпуснати за електромобили и хибриди за нуждите на общините. Това заяви министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева, след като правителството одобри продължаването на програмите, реализирани от Националния доверителен еко фонд.

Общините, желаещи да закупят хибрид или електромобил за нуждите си, ще могат да получат от фонда по 10 000 лв. за хибрид и по 20 000 лв. за електромобил. Останалите средства до 50 000 - 60 000 лв., колкото струват еко возилата, общината ще трябва да дофинансира сама.

Програмата всъщност е демонстрационна и цели да насърчи ползването на въпросните щадящи околната среда превозни средства.

Хибриди и електромобили влизат в градския транспорт на София

Хибриди и електромобили влизат в градския транспорт на София

Цели пет чисто нови трамвая щели да закупят за столицата

"Това е инициатива, която подехме миналата година. Пилотна схема, с която осигуряваме финансиране на общински, централни и регионални администрации за купуването на електромобили и хибридни превозни средства, които в най-голяма степен щадят околната среда и не замърсяват въздуха", коментира министър Василева.

Амбицията на МОСВ е да разшири въпросната програма, давайки възможност на общините, освен екоавтомобили и хибриди да купуват и такива микробуси или други возила, които да бъдат ползвани за нуждите на общината.

Василева уточни, че освен това 14 млн. лв. ще бъдат използвани за проекти, които са свързани с енергийната ефективност на публични сгради - училища, детски градини и ясли.

По думите на екоминистърът тази програма осигурява 85% от финансирането. До този момент 58 сгради са финансирани по нея.

Тези 14 млн. лв. са част от приходите от квоти емисии на парникови газове. "С тези програми подпомагаме и политиката за опазване чистотата на въздуха и политиката за климата, която е свързана с ограничаване на емисиите на въглероден диоксид и парникови газове", коментира още министърът в оставка.