Устието на река Велека в община Царево е взривено контролирано заради критично повишаване на нивото й. Взривовете са извършени от военнослужещи, предава кореспондентката на БНР.

Нивото на реката се е повишило драстично заради бързото снеготопене. Това е създало опасност от заливане на пътя. Имало риск Синеморец и Резово да се откъснат от света.

Кметът на община Царево Георги Лапчев обясни, че са извършени над 20 контролирани взрива. Те са подпомогнали оттичането на реката, тъй като тя е започнала да залива пътя. По думите на Лапчев ако са оставили на природата оттичането на реката, имало опасност нивото да се вдигне още повече.

Акцията е продължила 6 часа, като след спешния пробив нивото й е спаднало с метър.

От Агенция "Пътна инфраструктура" отправиха призив към шофьорите да се движат с повишено внимание по пътя Царево - Резово в участъка преди стоманения мост над Велека. Причината са силни ветрове и опасност от заливане на пътното платно.

По-късно от Военноморските сили разпространиха до медиите подробности за акцията.

Искането за съдействие е отправено от областния управител на Бургас вчера. Разузнаването на устието на река Велека в близост до село Синеморец е извършено от групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Флотилия бойни и спомагателни кораби. Тя е ръководена от майор Йордан Тодоров.

Установено е, че в резултат на падналите валежи, обилното снеготопене и силното морско вълнение устието на реката е запушено с пясъчна коса. Височината й надхвърляла 2 метра. Покачващото се ниво на реката създавало опасност от заливане на пътя, свързващ селищата Синеморец и Резово от община Царево.

Специалистите от Военноморските сили констатирали, че е невъзможно да отстранят пясъчната коса с автотракторна техника. Затова решили, че участък от пясъчната коса, свързващ река Велека с Черно море, трябва да бъде взривен.

Нормалното вливане на реката в морето е възстановено, като чрез 15 контролирани взрива през пясъчната коса е прокаран 90-метров канал.