Давеща се край вълнолома на Варна рускиня е спасена с катер на „Морска администрация”, съобщават от Министерство на транспорта.

Спасителната акция е извършена тази нощ, съвместно с представители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Сигналът за бедстваща жена в района на вълнолома в морската ни столица е постъпил в 00.20 часа в Морския спасително-координационен център. Намиращият се на мястото на инцидента водолаз е имал нужда от допълнителна помощ заради трудния достъп до бетонната конструкция във водата.

Катерът е предоставен от Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" към Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Дежурният екипаж е реагирал своевременно и в 00.40 ч. пострадалата е качена на борда на катера, след което е транспортирана до Морска гара.

Рускинята е на видима възраст около 40 години. Тя е поета от предварително повикан екип на Спешна помощ, уточняват от ведомството.

31 сигнала за бедстващи хора във водата са постъпили от 1 юни в Морския спасително-координационен център. От началото на туристическия сезон намесата на катер се е налагала в 10 от спасителните акции. При останалите - служителите на центъра са съдействали чрез съвместна координация с Гранична полиция или с временните водни бази по крайбрежието.

Средно по 80 души годишно спасяват аварийните екипи към Морска администрация.