Чисто нови апарати за хемодиализа все още не могат да влязат в употреба в болницата в Севлиево, съобщава bTV.

11 от общо 13-те апарата отдавна са навъртели пределните 30 000 работни часа и подмяната им е належаща.

Припомняме, преди месеци стана ясно, че поддържащата терапия на пациентите на хемодиализа в севлиевската болница е в риск. По тази причина от здравното министерство отпуснаха пари за закупуването на нова апаратура.

Въпреки че 5 месеца по-късно апаратите вече са на лице, те така и не са заработили. Причината е, че не са окомплектовани и липсват части. Единият - апарат за мерене на кръвно, другият е пиеса или батерията при евентуално спиране на тока, обясни д-р Петър Стефанов от отделението по хемодиализа в болницата.

Изпращат шест апарата за хемодиализа на болницата в Севлиево

Изпращат шест апарата за хемодиализа на болницата в Севлиево

Министерство на здравеопазването ще подпомогне финансово болницата в Севлиево

Директорът на лечебното заведение д-р Пламен Цеков посочи, че след установяването на липсата на двата модула, заявени в обществената поръчка, са изпратили писмо към фирмата с въпроса защо не са доставени и кога това ще се случи. От болницата са отказали и плащането на апаратите.

От фирмата, спечелила обществената поръчка заради по-дългото гаранционно обслужване, обясниха, че забавянето се дължи на пандемичната обстановка. Те увериха, че до седмица липсващите модули ще бъдат монтирани, а персоналът - обучен за работа с новата апаратура.

Остаряла апаратура спъва работата на отделението по хемодиализа в Севлиево

Остаряла апаратура спъва работата на отделението по хемодиализа в Севлиево

Спешно трябва да се закупят нови апарати