Община Варна ще помогне финансово на таксиметровите шофьори през 2021 г.

Предвижда се през следващата година те да плащат 300 лв. данък върху таксиметров превоз на пътници вместо сегашните 690 лв.

Разликата от 390 лв. ще бъде поета от държавата чрез компенсиране в бюджета на Общината.

Министерството на транспорта вече изрази готовност за подкрепа на таксиметровите превозвачи заради кризата с коронавируса, но беше необходимо и одобрението на Общинския съвет, тъй като той определя размера на този вид налог.

Общинските съветници във Варна дадоха съгласието си таксиметровите превозвачи да плащат минималния налог за таксиметровите превози в размер на 300 лв. Решението беше на днешното онлайн заседание на местния парламент.

Таксиметрови шофьори от Варна искат по-дълъг срок за подновяване на разрешителните им

Таксиметрови шофьори от Варна искат по-дълъг срок за подновяване на разрешителните им

Днес ще се проведе предупредително автошествие

Общината се ангажира да подготви ежемесечни справки за издадените и платени разрешения за таксиметров превоз.

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов посочи, че за изпълнението на решението не са необходими допълнителни разходи от местната хазна. Намаляването на приходите ще бъде компенсирано със средства от държавния бюджет.

Това е поредната мярка в подкрепа на браншa във Варна. През лятото Общинският съвет реши таксиметровите шофьори в морската столица да бъдат освободени от плащане на такси към общината между 1 юни 2020 г. и 31 декември 2021 г. За този срок ще отпадне таксата от 45 лева, която включва издаване на разрешение за таксиметров превоз на пътници и два холограмни стикера.