Крадци разграбват сградата на белодробната болница в Сливен, информира bTV.

Болница в Сливен не функционира от 2010 година, когато беше закрита от Министерството на здравеопазването. Сега сградата, която е на повече от 1 век и е обявена за паметник на културата, вече е разрушена и разграбена от крадци.

Сградата не е устояла на вандалските набези, посочват от телевизията като допълват, че и в момента на снимките от съседна улица излизала каруца, натоварена догоре с различни материали.

Живеещите в района на сградата твърдят, че трафикът с каруци и велосипеди е денонощен. Много от хората са снимали клипове с разграбването на сградата.

Снимка 400038

Източник: Изоставено в България/"Фейсбук"

Междувременно от полицията в областния град заявяват, че нямат ангажимент да охраняват сградата. Около нея обаче денонощно минавали патрули.

Съседите на сградата са категорични, че тя е опасна, възможно е да възникнал инциденти.
Според хората сградата се обитава от бездомници и е свърталище на наркомани. Миналата година имало и голям пожар.

Въпреки многобройните сигнали на сливенчани за случващото се със сградата, от институциите им отговарят, че сградата е с неизяснена собственост и няма какво да се направи.

Темата коментира областният управител на Сливен Чавдар Божурски. По думите му болницата е била закрита и имало определени ликвидатори, но процесът продължавал вече с години.
Всички сгради на територията на имота са собственост на търговско дружество, регистрирано като "Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести" Сливен - ЕООД, което прекратява само лечебната си дейност и влиза в процедура по ликвидация. Дружеството има договор с охранителна фирма, но не си плаща задълженията и така сградата остава неохраняема.

Снимка 400034

Източник: Христина Симеонова/"Фейсбук"

На 9 януари, сряда, в сградите на бившата болница е влязла комисия, която констатира, че постройките са опасни. Очаква се официалният протокол на комисията, в която участвал и ликвидатор на дружеството.