Общинският съвет в София прие План за противодействие на тероризма. "Това, което налага изготвянето на такъв план в този момент, е приемането в края на миналата година на нов национален план от Министерския съвет", коментира пред БНР Кристина Лазарова, директор на Дирекция "Сигурност" към Столична община.

В новият план влизат нови мерки за реакция при евентуален атентат. "В изпълнение на този национален план и в изпълнение на Закона за противодействие на тероризма трябва всяка община да изготви свой такъв план за противодействие на територията си", допълва Лазарова.

Най-уязвимите места в столицата са обичайните, които са валидни за всеки град, като местата със струпване на много хора, търговски центрове, спортни зали и съоръжения, паркове, метрото, транспорта, летището, централна авто и жп гара, обясни Лазарова 

Столичният Метрополитен също ще има актуализиран план, допълва тя. Ако нещо се случи в метрото, хората не трябва да бързат да излизат от вагона, да изпълняват инструкциите и да запазят самообладание.

Всички учебни и детски заведения на територията на всяка община трябва също да изготвят също собствени такива планове, за да бъдат подготвени за различни ситуации, добави Лазарова.

Три нива на заплаха от тероризъм приеха депутатите в закона

Три нива на заплаха от тероризъм приеха депутатите в закона

Антитерористичният закон почти мина на второ четене