По бул. "Патриарх Евтимий" между бул. "Витоша" и ул. "Княз Борис" временно са обособени паркоместа с по-голяма дължина. В тях е запазен габаритът за велоалея от бул. "Витоша" до Петте кьошета, която ще се реализира догодина.

Това съобщиха от Столична община в отговор на констатацията на "Спаси София", че по столичния бул. "Патриарх Евтимий" има място само за автомобили.

От общината твърдят, че това е направено по изискване на Пътна полиция, за да се избегне оставането на нерегулиран участък от пътното платно (200 метра от бъдещата велоалея), за да се избегнат катастрофите. По този начин при реализацията на велоалеята няма да е необходимо премаркиране и нараняване на новоположената асфалтова настилка.

Преди ден настилката в този участък е възстановена. С нея е въведена новата организация на движение, която предвижда велоалея от южната страна и възможност за обособяване на бус лента.

Предвижда се през 2020 г. велоалеята по бул. "Патриарх Евтимий" да бъде изпълнена в целия участък от бул. "Витоша" до Петте кьошета. По този начин ще се свържат велоалеите на бул. "Витоша" и бул. "Прага", обясняват от Столична община. 

Малко по-рано от "Спаси София" написаха, че след отварянето на бул. "Патриарх Евтимий", няма подобрения за другите участници в движението, освен за колите. "Огромни ленти за паркиране, които заемат мястото на три ленти за движение, защото ненаяалите се от ЦГМ и администрацията на Йорданка Фандъкова трябва да продължават да взимат пари от паркиране и нищо друго не ги интересува", пишат от Спаси София.

Те са възмутени, защото от две години са част от работна група на Столичната община. Решенията на работната група са, че след ремонта, бул. "Патриарх Евтимий" ще има БУС лента, велосипедни алеи и нормална лента за паркиране, като се запазват и две ленти за движение за автомобили.

Според тях бус лентата и велотрасето са предвидени и в куп стратегии и планове на Столичната община, които грам не се изпълняват.

"Нито ние, нито софиянци вече имат толеранс към безкрайните грешки, с които обезобразявате столицата и я превръщате в ориенталска сбирщина, която се харесва и работи само в полза на мутрите", пишат от Спаси София.