Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев направи първа копка на обекти на "Напоителни системи" край Ихтиман. Обектите включват рехабилитация на два канала на "Напоителни системи", финансирани по мярка 4.3 "Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Пред журналисти Вътев обясни, че след много сериозни усилия днес се открива първа копка на първия канал от всички 24 проекта. Завършването на всички проекти трябва да се случи през 2025 година. Министърът се надява с цялата създадена организация, със строителния и авторски надзор да има една качествена рехабилитация, за да се увеличи капацитетът на каналите.

Има огромен интерес към напоителните канали, но проблемът е в разрешителния режим за използване на вода за напояване. Целта е не да има разрешителен режим, а да има задължителен режим за доставка на вода за напояване на земеделските производители, подчерта Вътев.

Той уточни, че най-вероятно използването на двата рехабилитирани канала ще е безплатно, но ще има определени правила за земеделските производители. Целта е да няма повече земеделие без напояване.

В района на Ихтиман основното производство е на картофи и така ще се увеличи поливането на площта, засята с картофи.

Директорът на "Напоителни системи" Снежина Динева добави, че 4 300 декара се напояват от двата канала от Напоителна система - Ихтиман. След рехабилитацията на каналите декарите за напояване ще са 31 000. Земеделските производители чакат с нетърпение рехабилитацията. Чакат я от над 21 години, посочи Динева.

Припомняме, че въпросът за напояването беше повдигнат още през 2020 г. Тогава правителството отпусна близо 100 млн. лева, които да бъдат инвестирани във възстановяване на инфраструктурата за напояване в страната. Открити бяха две отделни процедури. 

Първата процедура е "Проектни предложения от "Напоителни системи" ЕАД", по която ще се подпомагат само проекти, подадени от дружеството. Общият размер на финансовата помощ по тази процедурата е 45 419 274 евро. Максималният размер за едно проектно предложение е 6 млн. евро.

Втората процедура е "Проектни предложения от сдружения за напояване и други юридически лица за възстановяване на съществуващи хидромелиоративни съоръжения за напояване". По нея допустими кандидати са юридически лица, учредени и регистрирани по реда на Закона за сдружения за напояване (ЗСН) и вписани в регистъра на Сдруженията за напояване и юридически лица, както и учредени и регистрирани по реда на Търговския закон (ТЗ) или Закона за кооперациите (ЗК). Общият размер на финансовата помощ по процедурата е 5 046 586 евро. Максималният размер на допустимите разходи за целия период на прилагане на ПРСР 2014 - 2020 г. за кандидат е 1,5 млн. евро.

Земеделци искат осигурено напояване от премиера Стефан Янев

Земеделци искат осигурено напояване от премиера Стефан Янев

Те бяха на среща в Министерски съвет